Dobrodziejstwa tej diety można skrótowo ująć w pięciu punktach.

1. Dieta ta leczy wiele chorób bez uciekania się do środków medycznych, a generalnie u wszystkich poprawia stan zdrowia. Jaki jest tego mechanizm? W żywieniu optymalnym dostarczamy organizmowi dwa podstawowe składniki potrzebne do życia: białko zwierzęce służące do budowy, odbudowy i "reperacji" wszelkich uszkodzeń naszego organizmu oraz wysokowartościowy biologicznie tłuszcz, który daje energię między innymi do strawienia tego białka i dostarczenia go tam gdzie jest potrzebne. U człowieka chorego jest ono potrzebne w większej ilości tym narządom, które są chore, bo są one chore właśnie dlatego, że dotychczas były niedostatecznie lub nieprawidłowo odżywiane. Organizm samoistnie dąży do wyleczenia się, więc do niego (chorego narządu) kieruje przede wszystkim substancje odżywcze z pokarmu i dzięki temu go leczy. Oczywiście kieruje te substancje tylko wtedy, gdy otrzyma je w pokarmie. Dlatego dieta optymalna leczy prawie wszystkie choroby, co budzi czasem sceptycyzm i wątpliwości pacjentów. Ktoś nie znający się na rzeczy powiedział o mnie: "co to za lekarz, który wszystkie choroby leczy w taki sam sposób?" No właśnie! Pacjenci na ogół przyzwyczajeni są do tego, że każdy organ powinien leczyć inny specjalista medycyny, choroby wątroby - gastrolog, serca - kardiolog, skóry - dermatolog itd., stosując inne metody leczenia i inny rodzaj leków. A tu nagle - jeden sposób leczenia na wszystkie choroby i na dodatek bez proszków, zastrzyków, maści, operacji, a tylko poprzez jedzenie i na dodatek całkiem przeciwne do tego, które zaleca oficjalny Instytut Żywności i Żywienia oraz inne instytucje kształtujące propagowane zasady żywieniowe. Nie dziwię się, że wielu ludziom trudno to zrozumieć i uznać za słuszne i prawdziwe. Ale jest to słuszne i prawdziwe! I nie trzeba do tego wiary, bo można się samemu przekonać, przechodząc na dietę optymalną.

2. Dieta optymalna okazała się doskonałą dietą przywracającą prawidłową wagę ciała, a więc odchudza ona ludzi z nadwagą, a pozwala przytyć osobom wychudzonym. Moje wieloletnie doświadczenia pozwalają stwierdzić, że przy stosowaniu tej diety człowiek otyły traci przeciętnie 1,5 kg tygodniowo. Moi pacjenci z "Arkadii" w okresie 14 dni pobytu tracili na wadze średnio 3,5 kg (od l do 14 kg). W tym samym czasie i na tej samej diecie chorzy wychudzeni przybierali na wadze średnio 2,6 kg (od l do 5 kg), Mechanika tego procesu jest bardzo złożona, ale jest to ten sam mechanizm, który działa w procesie leczenia chorób: dobrze odżywiony organizm sam spala nadmiar własnego tłuszczu i wydala go w procesie przemiany materii, a przy wychudzeniu - rozbudowuje mięśnie do stanu optymalnego dla człowieka.

3. Człowiekowi zdrowemu, a choremu po uporaniu się z chorobą, dieta optymalna przywraca siły, energię, chęć do życia, optymizm. Dzięki temu, że nasz mózg jest prawidłowo zasilany, zaczynamy sprawniej i bardziej logicznie myśleć, spostrzegamy rzeczy i sprawy, które dotychczas umykały naszej uwadze, lepiej rozumujemy i trafniej wnioskujemy z korzyścią dla naszego życia, chętniej podejmujemy .inicjatywę, umiemy prawidłowo oceniać różne zjawiska, stopień ryzyka, korzyści płynące dla nas z naszego postępowania. Częściej zadajemy sobie pytanie: "dlaczego?", a nie tylko: "co? kiedy? i za ile?". Nasze życie zmienia się na lepsze pod wieloma aspektami. Ale na to potrzeba co najmniej kuku miesięcy żywienia optymalnego.

4. Dieta optymalna jest dietą tanią. Pozornie wydaje się, że jedzenie prawie wyłącznie produktów białkowych i tłuszczowych jest drogie, bo mięso z pewnością kosztuje więcej niż ziemniaki, a chleb jest tańszy niż biszkopt. Tak, to prawda. Ale w odniesieniu do całego odżywiania jest to przekonanie złudne i nieprawdziwe. Nie bez znaczenia jest fakt, że będąc na diecie optymalnej, je się o wiele mniej, przeciętnie połowę tej objętości, co przy żywieniu tradycyjnym. Zapotrzebowanie organizmu na białko, energię, witaminy i składniki mineralne przy tym modelu żywienia jest najniższe, bo przy zachowaniu właściwych proporcji między składnikami podstawowymi nic się w organizmie nie marnuje, nie jest on też zmuszany do rozlicznych procesów metabolicznych niepotrzebnych a pochłaniających energię. W efekcie jemy mniej, a jesteśmy lepiej odżywieni. Ponieważ nie chorujemy, nie wydajemy pieniędzy na wizyty lekarskie, zabiegi i leki. A te koszty w budżecie ludzi borykających się z chorobami są znaczne i wciąż rosną.

5. Żywienie optymalne jest bardzo proste i łatwe w stosowaniu. Nie wymaga ono wielkiej rozmaitości potraw. Można przez dłuższy czas jeść według dobrze zbilansowanego jadłospisu na jeden dzień i nie wyrządzi to żadnej szkody organizmowi. Urozmaicenia domagają się tylko nasze dotychczasowe przyzwyczajenia. Nie ma łatwiejszych do przyrządzania potraw niż jajecznica czy omlet. A właśnie jajka smażone z przeróżnymi dodatkami stanowią żelazne danie śniadaniowe. Można je jeść codziennie. Ma to szczególne znaczenie rano, gdy spieszymy się do pracy.


Lek. Med. Jan Kwaśniewski
(Wybrano z książki pt. "Żywienie optymalne")
Optymalni - gab. prądów selektywnych Stalowa Wola
Al. J. Pawła II 19A tel.: 0-15 8446336, 0-15 8425685
Przyjmuje lekarz optymalny Marek Tomaka


- Czujesz sie fatalnie - spróbuj żyć optymalnie -