Tabela nr 1

Produkty zawierające od 0 do 0,5 g tłuszczu na 1 g białka

   Produkt (100g)  Kcal   Białko   Tłuszcz       B:T   
   Żelatyna    343      83,6     0,0    1 : 0,0
   Białko jajka     36     10,8     0,0   1 : 0,0
   Dorsz (filety)      69     16,5     0,3   1 : 0,0
   Sandacz      43     10,4     0,2   1 : 0,0
   Szczupak      47     11,0     0,3   1 : 0,0
   Flądra     29       6,7     0,2   1 : 0,0
   Krewetki     34       7,2     0,3   1 : 0,0
   Okoń     50     11,3     0,5   1 : 0,0
   Ser twarogowy chudy   104     21,2     1,2   1 : 0,1
   Ostrygi surowe     50     10,2     0,9   1 : 0,1
   Cielęcina (udziec)     92     17,2     2,4   1 : 0,1
   Flaki wołowe     84     16,0     2,2   1 : 0,1
   Wątroba wołowa   128     19,1     3,1   1 : 0,2
   Polędwica wędzona wieprzowa   133     24,5     3,9   1 : 0,2
   Pstrąg z wody    133     22,3     4,5   1 : 0,2
   Ozór cielęcy      91     14,7     3,6   1 : 0,2
   Kurczak pieczony   189     29,6     7,3   1 : 0,2
   Indyk pieczony   196     30,2     7,7   1 : 0,2
   Halibut     89     13,6     3,8   1 : 0,3
   Wątroba wieprzowa   124     19,1     4,7   1 : 0,3
   Wątroba cielęca   132     18,4     4,8   1 : 0,3
   Serce wieprzowe   110     16,4     4,7   1 : 0,3
   Nerki wieprzowe   108     16,0     4,5   1 : 0,3
   Nogi cielęce i wołowe     95     14,6     4,1   1 : 0,3
   Wołowina (rostbef)   123     17,4     5,9   1 : 0,3
   Cielęcina (średnio)   117     15,2     6,2   1 : 0,4
   Łosoś wędzony   167     19,6     9,2   1 : 0,4
   Schab   139     16,8     8,0   1 : 0,5
   Pasztet rybny   192     22,4   11,4   1 : 0,5

 

Uwaga

Produkty z tabeli 1 są wysokobiałkowe. Są one z reguły pochodzenia zwierzęcego, zawierają więc białko wartościowe. W Żywieniu Optymalnym mają duże zastosowanie, ale należy spożywać je w ograniczonej ilości i z dużą ilością tłuszczu, tak by na 1g tych produktów zjadać 2,5 — 3,5 g tłuszczów, najlepiej zwierzęcych.

Tabela 2

Produkty zawierające od 0,5 do 1,5g tłuszczu na 1g białka praktycznie bez węglowodanów

 

          Produkt (100 g)  Kcal   Białko   Tłuszcz     B : T
   Ser biały tłusty   168     17,9       9,2   1 : 0,5 
   Cielęcina    129     14,9       7,7  1 : 0,5
   Kiełbasa szynkowa wieprzowa    154     17,2       9,5  1 : 0,5
   Śledź     87       8,8       5,8  1 : 0,6
   Szprot bałtycki      78       7,9       5,2  1 : 0,7
   Pikling   136     13,7       9,0  1 : 0,7
   Ser edamski    282     25,8     17,9  1 : 0,7
   Łosoś   129     12,7       8,7  1 : 0,7
   Mózg cielęcy     99       9,4       6,8  1 : 0,7
   Sum     98       9,2       6,8  1 : 0,7
   Gęś pieczona   323     28,0     22,4  1 : 0,8
   Jajka kurze   140     11,4     10,2  1 : 0,9
   Nogi wieprzowe   168     14,0     12,4  1 : 0,9
   Szprot wędzony   144     11,5     10,9  1 : 1,0
   Bryndza   282     21,8     20,8  1 : 1,0
   Ser topiony tłusty   238     18,4     17,5  1 : 1,0
   Baranina (udziec)   196     15,1     15,1  1 : 1,0
   Kaczka pieczona   313     22,8     23,6  1 : 1,0
   Ozór wołowy   176     13,0     13,8  1 : 1,0
   Ser cheddar   382     27,1     29,3  1 : 1,1
   Golonka   194     13,7     15,5  1 : 1,1
   Sardynki w oleju   302     20,6     24,4  1 : 1,2
   Szynka surowa   214     14,4     17,4  1 : 1,2
   Kiełbasa krakowska   224     15,0     18,2  1 : 1,2
   Łopatka wieprzowa   228     14,1     19,2  1 : 1,4
   Węgorz wędzony   231     13,7     19,3  1 : 1,4
   Karkówka wieprzowa   221     13,2     18,7  1 : 1,4
   Makrela w oleju   280     15,5     22,2  1 : 1,4
   Kiełbasa myśliwska   395     23,3     33,5  1 : 1,4
   Szynka gotowana   389     23,0     33,0  1 : 1,4
   Mortadela   220     13,0     18,7  1 : 1,4
   Konserwa turystyczna   276     15,9     23,6  1 : 1,5
   Śledź w oleju (konserwa)   344     19,7     29,4  1 : 1,5

 

Uwaga

W produktach zestawionych w powyższej tabeli oprócz białka znajdują się pewne ilości tłuszczu, ale zbyt małe, by zrównoważyć optymalnie zawartość białka. Mają duże zastosowanie w Żywieniu Optymalnym, lecz muszą być łączone z tłuszczem w proporcji około 2 - 2,5g tłuszczu na 1g tych produktów.

Tabela 3

Produkty zawierające od 1,5 do 3 g tłuszczu na 1g białka praktycznie bez węglowodanów.

 

     Produkt (100 g)  Kcal   Białko   Tłuszcz     B : T  
   Salceson podrobowy    278     15,3      24,1  1 : 1,6
   Baranina (średnio)    231     12,5      20,1  1 : 1,6
   Wołowina (średnio)   184     10,0      16,0  1 : 1,6
   Kiełbasa żywiecka   333     18,0      29,0  1 : 1,6
   Konserwa wieprzowa   286     15,5      24,9  1 : 1,7
   Wątrobianka   307     15,3      27,3  1 : 1,8
   Kiełbasa zwyczajna   258     13,0      23,0  1 : 1,8
   Wieprzowina (średnio)   289     13,6      23,1  1 : 1,9
   Żeberka   241     11,3      21,7  1 : 1,9
   Żółtko jajka   355     16,3      31,9  1 : 2,0
   Parówki   273     12,0      25,0  1 : 2,0
   Kiszka podgardlana   233     10,0      21,0  1 : 2,1
   Kiełbasa jałowcowa   401     18,0      37,0  1 : 2,1
   Salceson włoski   288     12,8      26,3  1 : 2,1
   Kiełbasa serdelowa   260     11,3      23,9  1 : 2,1
   Bekon wędzony   597     24,6      53,4  1 : 2,2
   Salceson czarny   326     13,2      30,3  1 : 2,3
   Pasztetowa   347     13,3      32,6  1 : 2,4
   Szynka gotowana tłusta    429     15,9      40,6  1 : 2,6
   Migdały gorzkie   598     20,5      53,5  1 : 2,6
   Bekon surowy   405     14,0      37,4  1 : 2,7
   Kiszka krwista   379     12,0      35,0  1 : 3,0
   Śmietanka 9%   113      3,0        9,0  1 : 3,0

 

Uwaga

Wszystkie produkty z tabeli są pochodzenia zwierzęcego. Zawierają dosyć dużo tłuszczu, a te z końca tabeli zawierają go tyle, że w pełni pokrywają tłuszczem zawarte w nich białko.

 

Tabela 4

Produkty zawierające powyżej 3g tłuszczu na 1g białka praktycznie bez węglowodanów

 

         Produkt (100 g)  Kcal   Białko   Tłuszcz     B : T
   Szproty wędzone woleju   338    10,8      32,8   1 : 3,1
   Pasztet z wątróbek rybnych   408    12,9      39,6   1 : 3,1
   Boczek wędzony   477    12,7      47,3   1 : 3,8
   Śmietana 12%   140      3,0      12,0   1 : 4,0
   Boczek wieprzowy surowy   517    10,0      53,0   1 : 5,3
   Podgardle wieprzowe   576      6,7      61,0   1 : 9,1
   Śmietana 30%   290      2,0      30,0   1 : 15
   Śmietana 36% (kremówka)   344      2,0      36,0   1 : 18
   Szpik wołowy   822      3,2      89,9   1 : 28
   Majonez   666      2,1      71,5   1 : 34
   Słonina świeża   763      2,3      83,7   1 : 36
   Łój   924      0,9      99,0  tłuszcz
   Masło extra   748      0,6      82,5  tłuszcz
   Margaryna   738      0,0      82,0  tłuszcz
   Oliwa z oliwek   896      0,0      99,0  tłuszcz
   Smalec wieprzowy topiony   921      0,0      99,0  tłuszcz 

 

źr. inf. - Dr Jan Kwaśniewski - Krótka instrukcja obsługi człowieka

Tabela 5


Produkty zawierające białko roślinne i węglowodany praktycznie bez tłuszczu.



  

 

 

      Produkt (100 g)  Kcal   Białko   Węglowodany   B : W
   Szpinak     19      1,9            2,2  1 : 1,1 
   Borówki suszone  342    29,0          34,0  1 : 1,2
   Pieczarki    31      2,6            3,5  1 : 1,3
   Brukselka    44      3,6            6,6  1 : 1,8
   Szparagi    16      1,3            2,5  1 : 2,0
   Kalafior    17      1,3            2,7  1 : 2,1
   Groszek zielony    44      3,6            7,5  1 : 2,5
   Ogórki kiszone    12      0,7            1,9  1 : 2,7
   Kapusta kiszona    20      1,1            3,4  1 : 3,1
   Fasolka szparagowa    38      2,2            6,9  1 : 3,1
   Grzyby świeże (średnio)     23      1,0            3,8  1 : 3,8
   Ogórki     11      0,5            2,1  1 : 4,2
   Czosnek  123      5,6          24,8  1 : 4,4
   Rzodkiewka    14      0,5            2,3  1 : 4,6
   Buraki    35      1,4            7,1  1 : 5,1
   Cebula    33      1,2            6,1  1 : 5,1
   Pomidory    27      0,8            4,8  1 : 6,0
   Marchew    23      0,7            5,4  1 : 7,7


Uwaga

Produkty powyższe praktycznie nie zawierają tłuszczu, mają mało białka i jest ono niskiej wartości biologicznej, niewiele też zawierają węglowodanów, natomiast dużo wody. Niepotrzebnie obciążają przewód pokarmowy, ich niestrawione składniki gniją w jelicie grubym, podtruwając organizm. Bez istotnych szkód dla organizmu mogą być spożywane w nieznacznych ilościach jako dodatki smakowe.

Tabela 6

Produkty zawierające trochę białka i dużo węglowodanów, praktycznie bez tłuszczu

 

   Produkt (100 g)  Kcal   Białko   Węglowodany    B : W
   Agrest    17      1,1            3,4  1 : 3,1
   Porzeczki    22      1,2            4,8  1 : 4,0
   Jeżyny    30      1,3            6,4  1 : 4,9
   Sok z cytryny       7      0,3            1,6  1 : 5.3
   Maliny    29      0,9            5,6  1 : 6,2
   Melon    23      0,8            5,2  1 : 6,5
   Grapefruit    22      0,6            5,3  1 : 9,0
   Morele suszone  183      4,8          43,4  1 : 9,0
   Truskawki    26      0,6            6,2  1 : 10
   Pomarańcze    36      0,8            8,5  1 : 10
   Morele    28      0,6            6,7  1 : 11
   Kiwi    48      1,0          11,0  1 : 11
   Figi suszone  247      3,6          52,9  1 : 15
   Renklody    48      0,8          11,8  1 : 15
   Brzoskwinie    37      0,6            9,1  1 : 15
   Śliwki (średnio)    38      0,6            9,6  1 : 16
   Śliwki suszone  161      2,4          40,3  1 : 17
   Banany    77      1,1          19,2  1 : 17
   Czereśnie    47      0,6          11,9  1 : 20
   Mango    60      0,7          14,0  1 : 20
   Ananasy    46      0,5          11,6  1 : 23
   Winogrona    62      0,6          15,8  1 : 26
   Daktyle  248      2,0          63,9  1 : 32
   Jabłka    46      0,3          12,0  1 : 40
   Gruszki    41      0,2          10,6  1 : 53
   Rodzynki  247      1,1          64,4  1 : 58
   Dżem truskawkowy   204      0,6          64,6  1 : 107
   Mąka ziemniaczana  339      0,6          83,9  1 : 140
   Miód pszczeli  288      0,4          76,4   cukier
   Oranżada    20      0,0            5,0   cukier
   Coca cola    20      0,0            5,0   cukier
   Cukier  394      0,0        100,0   cukier

 

Uwaga

Produkty powyższe praktycznie nie zawierają tłuszczu. Zawarte w nich niewielkie ilości białka mają małą wartość biologiczną. Zawierają natomiast dużo wody i węglowodanów, czyli cukrów. W diecie optymalnej mają minimalne zastosowanie, jako dodatki smakowe oraz źródło węglowodanów.

Tabela 7

Produkty zawierające bardzo dużo węglowodanów, praktycznie bez tłuszczu

 

  Produkt (100 g)  Kcal   Białko   Węglowodany    B : W
   Groch   349    23,8             60,2  1 : 2,5 
   Fasola   346    21,4             61,2  1 : 2,9
   Płatki owsiane   391    13,0             67,8  1 : 5,2
   Makaron   368    12,1             74,6  1 : 6,2
   Kasza (średnio)   350     9,8             72,8  1 : 7,4
   Bułka pszenna   250     6,9             52,6  1 : 7,6
   Bułka tarta   374     9,9             76,4  1 : 7,7
   Herbatniki   413     8,6             73,8  1 : 8,6
   Mąka (średnio)   348     8,3             75,1  1 : 9,0
   Chleb (średnio)    285     6,6             60,6  1 : 9,2
   Ryż   349     6,7             78,9  1 :11,8

 

Uwaga

W powyższej tabeli zestawione są produkty zbożowe. Zawierają one małe, niekiedy śladowe ilości tłuszczu o niskiej wartości biologicznej. Białko zawarte w produktach zbożowych — to białko roślinne o niskiej wartości biologicznej. W diecie optymalnej produkty te nie mają zastosowania a jeżeli tak — to w bardzo niewielkiej ilości, np. bułka tarta do panierowania lub posypywania foremek do pieczenia.

Tabela 8

Produkty zawieraj wszystkie główne składniki odżywcze.

 

      Produkt (100g)  Kcal   Białko   Tłuszcz   Węglowodany     B : T : W
   Soja   442     34,9      18,1              34,8  1 : 0,5 : 1,0 
   Mąka sojowa tłusta   449     39,9      20,6              29,9  1 : 0,8 : 0,6
   Kakao   459     23,6      20,2              45,7  1 : 0,9 : 1,9
   Kaszanka   205     12,0      13,0              10,0  1 : 1,1 : 0,8
   Orzeszki ziemne   432     19,0      32,0                9,0  1 : 1,7 : 0,9
   Nasiona słonecznika   566     24,4      43,8              18,6  1 : 1,8 : 0,8
   Mak   542     19,5      40,8              12,1  1 : 2,1 : 0,6
   Orzechy pistacjowe   594     20,5      48,5              16,9  1 : 2,4 : 0,8
   Migdały gorzkie   577     20,0      52,0                7,6  1 : 2,6 : 0,4
   Migdały słodkie   332     10,0      28,0              10,0  1 : 2,8 : 1,0
   Orzechy włoskie łuskane    651     16,0      60,3              11,5  1 : 3,8 : 0,7
   Czekolada z orzechami    604     11,0      44,0              41,0  1 : 4,0 : 3,7
   Orzechy laskowe łuskane    646     14,4      63,0                6,0  1 : 4,4 : 0,4
   Czekolada (średnio)   559       6,0      33,4               58,7  1 : 5,6 : 9,8
   Czipsy (średnio)   554       6,0      40,0               51,0  1 : 6,7 : 8,5
   Czekolada gorzka   624       4,0      40,0               48,0  1 : 10 : 12
   Wiórki kokosowe   611       5,6      63,2                 5,9  1 : 25 : 1,0

Uwaga

Powyższe produkty są pochodzenia roślinnego, ale niektóre nich zawierają dużo tłuszczu. Choć nie ma on najwyższej wartości biologicznej, produkty te mają dość duże zastosowanie w diecie optymalnej, np. mak, orzechy, migdały, ziarna słonecznika czy wiórki kokosowe. Można je spożywać w ilościach ograniczonych zawartością węglowodanów, np. czekolada ma dość dużo tłuszczu, ale węglowodanów jeszcze więcej.