Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

GOŁĄBKI DLA LENIWYCH


Tego typu potrawe zasugerowała mi klientka, której mama ,własśnie przyrządza potrawę ,jak w tytule - tak ja nazwałem . Ponieważ pozostało nam jeszcze troche czerwonej kapusty oraz czarny ryż /dziki/ z poprzedniej potrawy, więc kolejna potrwa kończy swe dzieło w piekarniku.

Skład:
60 dkg wedz. podgardla
70 dkg czerwonej kapusty /może byc inna/
10 dkg czarnego ryżu /może być inny/
15 żółtek
2 jajka
10 dkg czerwonej cebuli/może być biała/
3-4 ząbki czosnku
5 dkg smalcu
sól, pieprz, czubryca, kolendra.

Uprościłem nieco sprawe obgotowując kapustę , cebulę i czosnek razem, dodając je pod koniec gotowania. W tym czasie również został ugotowany ryż /no, nieco wcześniej/.
Następnie, podgardle, kapusta, cebula, czosnek zostało zmielone.Do masy dołączono ryż,surowe żółtka, jaja oraz przyprawy.Wymieszać.
Na wysmarowaną smalcem brytfanke wyłożyć mase, wstawic do nagrzanego piekarnika, ok 180 stC - piec 40-50 min. Osobiście wole dłuzej, bo lubie to chrupiące.
Całość to porcja na trzy dni dla jednej osoby lub trzy osoby przy stole w jednym dniu.
B.126,7 T.565,6 W.102,7
1:4,5:0,8
Prawda,że mniej roboty, a wartości odżywcze również wspaniałe jak w powyzszych potrawach.Proszę jednak nie myśleć, że wczorajsze Czarne gołąbki znikneły z patelni, no nie-aż takimi żarłokami nie jesteśmy- poporcjowane wylądowały w zamrażarce. Tej potrawy jednak, zamrozić sie za bardzo nie da, więc do "dzieła".