Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

CZARNE GOŁĄBKI

Kolejna ciekawa potrawa o walorach antyrakowych, świetnym smaku i niespotykanym kolorze , bo czarnym. Nie wiem , skąd Robert przywiózł do domu czarny ryż, ale taki widzę po raz pierwszy. Zrób coś z tego , padło polecenie - nie ma sprawy , odparłem. I tak dziś powstały Czarne gołąbki.
Skład:
1 kg wędz. boczku
1,2 kg czerwonej kapusty/liście/
10 dkg czarnego ryżu
15 żółtek/ugotowanych/
2 jajka
10 dkg czerwonej cebuli
kilka ząbków czosnku
5 dkg smalcu
sól, pieprz, cząber, kolendra, inne

Najwiecej roboty w tym przypadku spadło na małżonke.Najpierw należy przygotować liście czerwonej kapuchy - w tym okresie są one wyjątkowo twarde/zimowe/, więc należy je nieco dłużej obgotować. Miedzy czasie gotujemy 15 jaj - potrzebne tylko żółtka oraz , po wypłukaniu , ten czarny ryż. Szklimy na patelni /2dkg smalcu/ cebulę i dodajemy na 2 minuty przed końcem , czosnek.
Mając już prawie wszystko przygotowane , mielimy w maszynce boczek, żółtka, cebulę oraz 20 dkg obgotowanych czerwono, a raczej już czarnych liści. Dodajemy 2 całe jajka, ryż oraz przyprawy j.w. Po wymieszaniu zawijamy farsz w liscie, układamy na posmarowanych smalcem patelniach i zapiekamy/ lubię opieczone/. Mniam, mniam...mówię Wam.
Całośc potrawy to B.191,3 T.640,0 W.124,9
1:3,3:0,7