Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

BOCZEK W WARZYWACH

Wspomniałem na forum JK/kristan/ o pewnym "konflikcie" wewnetrznym na temat wartosci odżywczych potraw mrożonych. Sprawę tę zainicjował Robert twierdząc,że od lat spożywamy wraz z żoną obiady z potraw optymalnych, wcześniej zamrożonych. Czy zwróciliście na to uwage?
No ,nie-odparłem.
Przyznam,że mnie ta cenna uwaga nieco poraziła, na tyle, aby co nieco wyhamować z mrożonkami i przejść na obiadki tradycyjnie robione,czyli co drugi dzień w naszym przypadku.
W zasadzie wiekszość potraw nadaje sie do konsumcji na dzień drugi - ta również.
Skład:
80 dkg boczku b/k
5 dkg smalcu
10 dkg cebuli
10 dkg korzenia pietruszki
10 dkg marchwi
30 dkg pora
30 dkg selera
20 dkg ziemniakow
2 dkg czosnku
sól pieprz ,inne w/g uznania np lisc laur.

Roztopić smalec w naczyniu żaroodpornym. Boczek pokroić w kostki, np 4x4 cm,posypać solą i pieprzem , podlać nieco wodą i udusić na półmiekko.
W między czasie wszystkie warzywa obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, cebulę,por, ziemniaki pokroić w talarki.Wymieszać na tacy dodając przyprawy.
Gdy mieso jest prawie miękkie wykladamy warzywa na wierzchu i dusimy do miękkości.Pod koniec lekko mieszamy dopasowując do swego smaku/przyprawy/.
Całośc potrawy to:
B.102,2 T.477,1 W.72,6
1:4,7:0,7
Zamiast boczku można zastosować każde inne mięso, np żeberka.
Dodam tylko taką ciekawostke, że potrawa została zrobiona w niedzielę ,z myślą o poniedziałkowym obiedzie. Tak też sie stalo.
Danie przygotowałem z łopatki i boczku.Najpierw zniknął boczek,na łopatkę natomiast brakowało chętnego.Dlatego teraz sugeruję sam boczunio- smacznego.