Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ŚWIĄTECZNY ZAWIJANIEC

mam w zanadrzu niezły przepis na świąteczny obiad, zresztą nie tylko, a więc,
Skład;
0,5 kg surowego boczku,
0,5 kg łopatki wołowej,
10 dkg cebuli,
15 żółtek,
20 dkg mąki,
5 dkg smalcu
10 dkg masla
sól , pieprz, gałka, kolendra, kminek

Wołowinę oraz boczek pokroić na małe kawałeczki, włożyć na patelnie 3 deko smalcu i przypiec na ostrym ogniu kilka min. Pokroić cebulę, podlać troszkę wodą i dusić na półmiekko.Dodać przyprawy- ma być pikantnie!!!
Miedzy czasie z mąki i 14 żółtek i kropli wody zagnieść ciasto.Podzielić na 4 części. Na każdy rozwałkowany placek położyć lnianą ściereczkę. Kłaść na przemian ,po to ,aby ciasto nie wyschło.
Nieco wcześniej wysmarować foremke /keksówka/ lub prodiż /chyba drugi raz go używamy w życiu/, można posypac bułką tarta, i...
Bierzemy pierwszy placek na stolnice i smarujemy go stopionym masłem, nastepnie kolejny i kolejny oddzielając ich masłem. Na ostatni wykładamy pikantny farsz z boczku i wolowiny.
Po równomiernym rozłożeniu zwijamy całość w roladę, smarujemy żóltkiem- można posypać po wierzchu kminkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika/ 180 stC na ok godz/
Podajemy krojąc w poprzek, tak na zimno jak i goraco- pycha!!!
Razem B.219,2 T.573,7 W.153,0
1:2,6:0,7