Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

OGNISTA KARKÓWKA

Składniki:
50 dkg karkówki-b/k
5 dkg smalcu
10 dkg cebuli
10 dkg keczupu
100 ml rosołu
8 ząbków czosnku
1 mała papryczka pepperoni
sól, pieprz,olej

Karkówkę pokroić na cztery plastry, lekko je stłuc,posolić, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem i olejem - odstawić do lodówki na godz.
Na rozgrzanym tłuszczu opiec mięso z obu stron, przełożyć wraz z tłuszczem do brytfanny, dodać pokrojoną cebulę ,4 ząbki czosnku /plasterki/, posiekaną papryczke z nasionami, zalać ostrym ketchupem i rosołem.
Włożyć do nagrzanego piekarnika /kombiwara/-200stC i dusić do miekkości /ok godz/
Podawać z ziemniakami, pieczywem optymalnym.
10 dkg potrawy ok. /jedna porcja/ to:
B.14,0 T.27,4 W.4,0
1:2,0:0,3