FORSZMAK - ZANIKAJĄCA POTRAWA
Rozmawiając ze swoim sympatycznym kolegą z USA przed jego przyjazdem do kraju w celu przeprowadzenia szkoleń w zakresie sprzedaży w systemie MLM, niezwykłej piguły MPG-CAPS , zapowiedziałem mu,że zostanie poczestowany potrawą, której jeszcze nie jadł.Zdradziłem mu nazwę tej potrawy, która i tak mu nic nie mówiła.
Jest to FORSZMAK, poniekąd zapominana potrawa.
Skład:
1 kg boczku /surowy wędzony/
60 dkg kiełbasy /podwawelska/
60 dkg karkówki
60 dkg kurczaka/mięso z udek/
30 dkg cebuli
1 litr wywaru/rosołu/ kolagenowego
50 dkg kiszonych twardych ogórków
20 dkg smalcu
200 ml śmietany 30%
2 dkg mąki
łyżka musztardy i koncentratu pomidorowego
przyprawy:sól, pieprz.ziele ang.liść laurowy-inne
Na dwa dni przed wykonaniem potrawy należy zamarynować karkówke i kurczaka w/g własnego sposobu/.
Po tym czasie przystepujemy do wykonania tej potrawy w ostatecznym zakresie.
Boczek , kiełbasę i ogórki/obrać ze skórki/, kroimy w słupki i wrzucamy po kolei na patelnie i lekko opiekamy.Tak opieczone po kolei wrzucamy do garnka z rosołem, który lekko sie gotuje.Cebulę kroimy w półplasterki-zeszkloną równiez wkładamy do garnka.
Między czasie,karkówkę i udka również kroimy w słupki,ale w tym przypadku opiekamy krótko na bardzo silnym ogniu i wkładamy do garnka.
Z mąki robimy zasmażke, którą zageszczamy potrawę.Dodajemy równiez śmietankę ,musztardę, koncentrat i wszystkie inne przyprawy.
W takim też "komplecie" nasz forszmak parkoli na ogniu ok 1,5 godz.Należy tylko pilnować , aby nie przywarł.
Potrawę przygotowałem na dwa dni przed przybyciem gości, którzy jadąc już z Okęcia dopytywali się co to takiego jest ten forszmak.Odpowiedzi jednak nie usłyszeli.
Naprawde czegoś tak pysznego jeszcze nie jedlismy-stwierdzili chórem/Olek, Robert, Staszek/.
Już mam zamówienie na kolejną porcje tego przysmaku, którego wyszło 4 kg.
10 dkg to B.10,5 T.26,0 W.0,1
1:2,5:0,1