Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM

Skład:
50 dkg białej kiełbasy/surowej/
0,5 litra piwa
10 dkg cebuli
5 dkg smalcu
2 dkg mąki/łyżka/
maggi,pieprz
Kiełbasę włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać piwem, wkroić cebulę i dusić
na wolnym ogniu 50-60 min.
Z mąki i smalcu zrobić zasmażkę , którą pod koniec duszenia połączyć z
kiełbasą. Dodać przyprawy, ew.odrobine wody tak aby sos miał właściwą
konsystencje.
Spożywać można z chlebkiem optymalnym i masełkiem a nawet z ziemniakami.
Jest to doskonałe i proste danie nawet na uroczystosci okolicznosciowe i
świąteczne-smakiem zaskakuje najbardziej wybredne podniebienia.
Razem potrawy 90 dkg
10 dkg to B.8,4 T. 16,3 W.5,3
1:1,9:0,6