Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

GOLONKA STALOWOWOLSKA


(odchudzająca)
Chciałem tym razem podzielić sie z Państwem swoim przepisem, który swego czasu był drukowany w miesięczniku OPTYMALNI /lipiec 2003/.Nazwałem to danie j.w. z uwagi na znakomite proporcje dla osób chcących zrzucić co nieco kilogramów, a ponadto STALOWOWOLSKA to brzmi dumnie.
Skład:
1,5 kg golonki b/k
1 kg kiszonej kapusty
0,5 kg cebuli
0,25 dkg smalcu
0,2 kg fasoli
0,4 kg wywaru z kości
sól, pieprz, tymianek

1.Roztopić 20 dkg smalcu w szybkowarze,golonke posolic,posypaać pieprzem i włożyc do garnka.
2. Wypłukać,odcisnąć sok z kapusty i rozłożyć ją na mięsie. Na wierzchpokroić połowę cebuli, posypać lekko solą i pieprzem.
3.Wlać wywar, zamknąć szybkowar i dusić ok.półtorej godziny-mieso winno być miękkie.
4.Namoczoną na noc fasolę ugotować do miekkości,zesmażyć pozostałą cebulę i połączyć z golonką.KONIECZNIE dodać łyżkę tymianku.
Delikatnie wymieszać i po 10 min potrawa jest gotowa. Uzupełnić ew. odparowany wywar i doprawić do swego smaku.
5.Podzielić na porcje obiadowe tj. ok 100 g miesa 100g \'reszty\' . Zamrozić i używać wg potrzeb.
6 Spożywać z chlebem optymalnym lub bez.
100g potrawy to:
B. 6,9 T.12,8 W.4,2
1:1,9:0,6 kcal 163
Przepis ten można zastosować do każdego rodzaju mięsa np. żeberka , boczek , karkówka ect.
Zaręczam Państwu,że danie jest łatwe w wykonaniu,wyjątkowo smaczne , zachowane proporcje powodują spadek wagi naszego kochanego ciałka-co dodatkowo cieszy.