Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PO PROSTU , PASZET z ATP

Który gości na naszych stołach od dziesięcioleci.Zapamiętałem dobrze tą i inna recepture ponieważ mój Tato był doskonałym masarzem,jakich w okolicy trudno było znależć.
Pamiętam również ,że wartość tucznika wyznaczana była grubością słoniny i pamietam również radość w oczach mojej Mamy , gdy przyniosłem jej wiadomość z "'ubojni" , że wieprzek ma słoninę na 4 palce.
Podam Państwu przepis na doskonały pasztet,który posiada b. dużo związków wysokofosforowych aktywnych i który wystarcza min. na pół roku i z którego można również robić nadzienie do pierozków,krokietów,naleśników ect.
Skład:
1 kg wątróbki wieprz.
1 kg płucek
40 dkg serc
2 kg podgardla
30 dkg cebuli
4 jaja
5 dkg czosnku
20 dkg bułki/czerstwej/
ok litr wywaru
sól,pieprz,gałka muszkatolowa

Ponieważ samej potrawy wychodzi 6 kg , należy nieco wczesniej przygotować sobie słoiki typu Weka - koniecznie te.
Wątróbkę oraz płucka pokroić na kawałki i obgotować po kilka minut.To samo należy zrobić z podgardlem,z tym , że gotujemy go na półmiekko.Pod koniec gotowania wrzucamy cebulę i czosnek.Po wyjęciu , w wywarze moczymy bułki.
Wszystkie w/w składniki z czosnkiem i cebulą włącznie należy zmielić na drobnym sitku/ja robie to raz,ale można dwa/
Dodajemy jajka i ok jednego litra wywaru z podgardla oraz wszystkie przyprawy.Masa ma mieć konsystencje lekko płynną i ma być dośc pikantna.
Do wyparzonych słoików Weka wkładamy masę do 3/4 wysokości,zakładamy gumki,wieczka i sprężynki i zapiekamy w piekarniku do momentu , aż wierzch lekko zbrązowieje.
Można również część masy wyłożyć do foremek keksówek wyłożonych pergaminem i póżniej w porcjach zamrozić.
Dlaczego właśnie słoiki WEKA-dlatego m. in.,że od czasu do czasu należy sprawdzić czy wieczko nie puścił '-jesłi tak-to robimy np krokiety dla całej rodziny.Trudniej to wychodzi z TWISTEM.
10 dkg to B. 9,9 T. 22,0 W.2,3 kcal 270
1:2,2:0,2
Ps.jeśli ktoś ma dodatkowo przygotowane skórki,można dodać zwiekszając przez to jego wartość.