Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

FASOLKA , NIBY PO BRETOŃSKU

Od czasu do czasu wędrując po hali targowej , oczy bezwiędnie polecą mi na worki z grochem-fasola.I w tym momencie aż mnie kręci , żeby zjeść kilka np. jaśków.
I tak powstała fasolka-niby po bretońsku/specjalność od dawna mojej żony/-oczywiście zbilansowana pod względem BTW.
Skład:
20 dkg fasoli \'Jaś\'
50 dkg pieczonego boczku /jest miekki/
50 dkg kiłbasy zwycz. ZM Krotoszyn /może być inna/
20 dkg koncentratu /30%/
2 dkg mąki
10 dkg smalcu
20 dkg cebuli
0,5 l wywaru kolagenowego
ok.0,5 l wody
sol,pieprz,liść laurowy,ziele ang.

Tym razem nie będę się rozpisywał o technice wykonania w/w potrawy bo znów mi coś się sknoci/ komp/-przecież każda gospodyni domowa chociaż raz takie danie w swojej kuchni robiła.
Żadna rewelacja poza tym ,że b. szybko jest gotowa.
Ale w tym momencie chciałem chociaż raz pochwalić producentow margaryn /kama, rama/,ale niech się przedwcześnie nie cieszą.
W tym przypadku chodzi o opakowania,które doskonale spełniają swoja rolę do mrożenia potraw z kolagenem włącznie-TYLE I TYLKO TYLE!!!
10 dkg potrawy to B.6,6 T.16,1 W.5,5
1:2,4:0,8
Żona ostatnio przesmażając koncentrat dodała dwa pomidory pokrojone w kostkę ,które nie zostały zbilansowane.
Wszystko smakuje wybornie,ale nie więcej jak 25 dkg.