Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ROLADKI KRYSI.


Lato w pełni-grilowania nastał czas. Muszę się jednak przyznać,że od ub. roku dość mocno wyhamowaliśmy z tego rodzaju posiłków.Ostatnio coraz częściej i odważniej mówi się o szkodliwości potraw przyrządzonych bezpośrednio nad ogniem.
Czytałem nawet taką nowinkę,że wystarczy spędzić 2 godz. bezpośrednio nad grilem aby wchłonąć do organizmu taką ilość substancji trujących,która odpowiada 240 tys. spalonych papierosów.Może to prawda-może bzdura,ale , aby sobie od czasu do czasu połaskotać podniebienie korzystamy z grila wodno-elektrycznego.Właśnie w ub. roku na naszej działce organizowaliśmy mały piknik ze znajomymi.
Okazało się,że boczek do grilowania został przygotowany żle-był za cienki i wywijał sie na grilu.
Moja małżonka wpadła na świetny pomysł.Zerwała kilka śliwek/węgierki/,wyrzuciła pestki i w każdy plaster boczku włożyła jedną śliwke spinając roladkę wykałaczką.Efekt był taki ,że musiałem jechać do sklepu po dodatkową porcje boczku.
Przy wiekszej konsumcji należy uwzględnić ilość węglowodanów zawartych w śliwkach -- 100g = 10,1g.