Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ŻÓŁTKA I KALAREPA

Z uwagi na duże zasoby krzemu w kalarepie postanowiłem wykorzystać ten produkt w kuchni.
Już ks.prof Sedlak zauważył , że bez krzemu nie ma życia - używajmy więc do bólu. W dodatku jest to warzywko niskowęglowodanowe, a wiosna to sezon i najlepiej smakuje. Można zjadać na surowo, ale można i tak:
Skład-
30 dkg kalarepy/po obraniu i wydrążeniu/
8 żółtek
sól,pieprz

Dużą i stosunkowo płaską kalarepke obrać, przekroić po obwodzie , wydrążyć środek. Mnie po tej czynnosci pozostało łącznie 30 dkg.
Do każdej połówki wbić po 4 żółtka, dodać przyprawy i zapiec w kombiwarze/piekarniku w temp 180 stC 30 min.
Połówka to porcja śniadaniowa w której
B.16,1 T.25,3 W.6,5
1:1,6:0,4
Idealne proporcje dla odchudzajacych.