Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PASZTET Z SERA

I znów Pani Katarzyna , odwiedzając mnie,przy okazji podrzuciła sporą ilość białego, pięknie pachnącego sera. Za duuużo Pani Kasiu - co ja z tym zrobię - nie mam pomysła...
Poradzi pan sobie... no i poradziłem , podglądając nieco/to nie mój pomysł/-wyszedł pasztet-
Skład:
2 kg białego sera
200ml kwaśnej śmietany/30%/
4 kiszone ogórki
15 dkg cebuli
drobny szczypiorek
4-5 kawałki kons.czerw.papryki
4 ząbki czosnku
vegeta,sól,pieprz,żelatyna/4łyżeczki/

Brytfanke, keksówkę natłuszczamy i wykładamy pergaminem. Ogórki,cebulę, paprykę, szczypiorek kroimy na drobno.Rozpuszczamy żelatynę.
Zmielony ser przekładamy do garnka,dodajemy śmietanę,vegetę,sól,pieprz,żelatynę,roztarty czosnek. Mieszamy dodając stopniowo ogórki,cebulę,paprykę,szczypior.
Masę przekładamy do keksówki,wyrównujemy i dociskamy wierzch. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu kroimy w plasterki , podajemy z optymalnym chlebem grubo posmarowanym masłem http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=105
Nie zrobiłem dokładnej wyliczanki poniewaz chwilowo waga mi nawaliła. Najważniejsze jednak proporcje BTW kształtują się tak: 360/270/90. Zjadane j.w. spełnią doskonale swoją optymalną rolę.
Proponuje jednak zrobić z połowy wyżej wymienionych składników-dla nas to jednak za duża porcja. Bozia jednak każe się dzielić-posłuchamy się.