Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SER SMAŻONY

Znów duża porcja sera znalazła sie w moim posiadaniu. Po zrobieniu małej porcji "ruskich" leżakował sobie w lodówce kilka dni.
Przypomniał mi się przepis na ser , który kiedyś przekazała mi znajoma z targu.
Zrobiłem więc tak:
Pokruszyłem na kawałeczki tą porcje sera/ok 1 kg/-można zmielić. Wyłożony na brytfanke , leżakował 3 dni w pomieszczeniu ciepłym , nieco wilgotnym.
Po tym czasie przesmażylem go dodając nieco soli , 25 dkg masła i kminek. Gdy uzyskał konsystencje lejącego się serka - zestawiłem z palnika.
Mieszać po dnie, cały czas-nie wolno przypalić.
Rozlałem do szklanych miseczek - zobaczymy dopiero jutro jak bedzie smakował.
Tamten zapaszek zniknął - ten jest wielce obiecujący. A no zobaczymy.