Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

NALEŚNIKI

Wczoraj "paprałem "się nieco w kuchni , czego efetem stał sią kolejny pasztet z ATP , a dziś nalesniki j.w.- jest to pomysł , bardzo trafny , fajny smakowo , a zarazem odżywczo produkt.

Skład:
5 dkg maki z pestek dyni
5 dkg maki z pestek słonecznika
5 dkg mąki z kaszy gryczanej
5 całych jajek
100 ml wody
10 dkg smalcu do smażenia.
Robot w ruch i wszystkie składniki wymieszać. Smażyć na smalcu. Mnie wyszło 8 naleśników, fi ok. 18 cm. Włożony w środek pasztet załatwił mnie chyba na cały dzień/zjadłem dwa/. A miały być dzisiaj robione gołąbki pańskie , miały , ale nie będą , bo słoneczko za oknem zaprasza do wyjazdu.
Naleśniki wykazują proporcje jak B.62,0 T.170,7 W.57,1
1:2,7:0,9 - bez mąki z kaszy 1:2,7: 0,4