Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

JAJA HERBACIANE


12 dużych jaj
1/2 szkl. sosu sojowego
100 g herbaty-liści
2 łyżeczki soli
gałka muszkatołowa.mielone gożdziki,cynamon--do smaku
/
Gotować jaja 5 min.
Wymieszać z sosem sojowym herbatę,sól,gałke,gożdziki cynamon,
Wyjąć jaja i lekkimi uderzeniami łyżeczki opukać skorupki na całej powierzchni do uzyskania równomiernych, siateczkowych pęknięć i z powrotem włożyć do wody.
Wlać przygotowany wcześniej sos,przykryć i gotować na wolnym ogniu 45-60 min.
Odstawić do wystygnięcia,włóżyć na dwa dni do lodówki.
Obrać ze skorupek,pokroić na połówki i podawać w/g własnych upodobań.
Jest to super przystawka na przyjęcia okolicznościowe-zaskakuje wszystkich gości.

.