Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SM-GPP-ZZSK - co jeść?!


Jak cięzkie są to schorzenia , wiedzą prawie wszyscy. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę , że może być cudownie , a nawet całkowicie zdrowo!!!Jak to osiągnąć...a no typowe Ż.O. ze wskazaniem:
ŚNIADANIA:
1. Jajecznica na tłuszczu ze szpiku kostnego. Zakupić kości wołowe/wieprzowe-szpikowe. Wyciągnąć z nich szpik zrobić na nim jajecznice. Zjadamy do tego placki serowe lub chleb opty
2. Omlet na maśle z 1 łyżeczką dżemu niskosłodzonego/2x w tyg/
3.Kluski lane z żółtek na rosole kolagenowym/do woli/
4. Móżdżek/najlepiej zjadać wieczorem, smazyć z cebulka i ew 1 jajko lub inaczej/kulinaria/
W przypadku GPP w początkowym okresie żywienia optymalnego należy spożywać więcej białka. Na 1 gram powinno być ok. 2g tłuszczu. Po spadku OB poniżej 30/po 1 godz/, zwiększyć należy tłuszcz do 4-5 gram/1g białka.
OBIADY:
1. Zupa kolagenowa na wygotowanym rosole z kości szpikowych
2. Wątróbka duszona i kilka razy w tyg. tłusta wieprzowina po 10 dkg
3. Frytki na łoju, smalcu lub ziemniak w tłuszczu 100g
4. Jarzyny/150g/
5. Woda lub herbata
KOLACJA:
Bita śmietana z orzechami włoskimi, lub sernik opty, lub placek serowy z pasztetem lub salcesonem+pomidor lub ogórek. Galareta wieprzowa lub flaki/wszystko to do wyboru/

Na poprawę tego typu schorzenia musimy jednak nieco poczekać, ale poprawa i wyleczenie następuje prawie zawsze.
Cierpliwość jednak się opłaca - długo pracowaliśmy na te choroby , to nieco dłużej trwa naprawa