Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PIEROŻKI BLADEJ TWARZY

Są to pierożki dla tych , którzy pragną , a nie mogą poprawić sobie wyników krwi ,którzy mają problem z płucami ,którym się nic nie chce itd.itp.
Namawiam jednak do zrobienia sporej ich ilości , bo jak juz robić to robić.
Przygotowałem farsz, omastę oraz wkład na ciasto...jestem już w pracy i klikam sobie , a małżonka ..lepi i lepi.
Skład - farsz:
1 kg świeżych płucek wieprz. chyba ,że ktoś ma cielęce-są lepsze,
20 dkg wątróbki,
10 ugotowanych żółtek
30 dkg cebuli
20 dkg smalcu
sól, pieprz inne
Ciasto:
30 dkg mąki
21 żółtek
nieco wody

Płucka (lekkie -tak mawiano kiedyś) oraz wątróbkę pokroić na kawałki i obgotować 10 min.
Cebulę zeszklić na smalcu. Płucka ,wątróbkę oraz żółtka zmielić , dodać cebule oraz przyprawy w/g uznania- farsz gotowy.
Z w/w składników wyrobić ciasto i... lepić , lepić...
Do okraszenia wytopiłem bardzo tłusty boczek tzw surowy wędzony.
Bez wyliczanki tym razem ,ale zapewniam ,że polane sowicie tłuszczem zaspokoją bardzo szybko każdego głodomora.