Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KAPUŚNIAK ANTYRAKOWY.

Ponieważ pilnie były mi potrzebne ugotowane i zmielone dobroci kolagenowez z nóżek wieprzowych , a pozostały po nich wywar sklejający usta , został tym razem użyty do wykonania potrawy j.n.
Skład:
1,5 l wywaru
30 dkg kiszonej kapusty,
20 dkg brukselki,
20 dkg wędzonego podgardla,
10 dkg czerwonej cebuli
12-15 żółtek/policzyłem 12/
2 dkg suszonych grzybków
sół,pieprz, ziele,lisc laurowy, jałowiec, czosnek/ja nie musiałem ich używać ponieważ wywar był doskonały smakowo.

Kapustę wypłukać i odcisnąć, podgardle pokroic w kostkę, cebulę również, namoczone wcześniej grzybki pokroić w paski.Włożyc do 1,3 litra wywaru i gotować do miekkości.W połowie dołożyć bruksele- proponuję z mrożonki wybrać wieksze szt, a małe zużyć do sałatki jak w powyższym przepisie. Pod koniec uzupełnić wyparowany wywar.Wyłączyć palnik.
Aby zupa uzyskała właściwą konsystencję należy przestudzić ją do temp ok 70-80 stC.
Pozostały wywar i żółtka roztrzepać na jednolitą mase, wlać do garnka i lekko podgrzewać przez ok 2 min - NIE WOLNO GOTOWAć !!!
Jest to porcja jednodniowa dla chorego i nie tylko- każdy zaspokoi swoje podniebienie.
Razem Białka 78,2g
tłuszczu 224,1g
Weglowod. 35,7g
1:2,9:0,5