Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KALAFIOR W ŻÓŁTKACH - ANTYRAKOWY

Kolejna, której komórki rakowe nienawidzą , jak diabeł świeconej wody:
Skład:
70 dkg kalafiora
12 żółtek
10 dkg masła
sol ,pieprz

Kalafiora podzielić na różyczki zalać wodą z dodatkiem łyżki octu, celem wypłukania ew. gąsienic/innych/.Po kilkunastu min.wylać wodę, wypłukać, zalać ponownie i obgotować kalafiora z dodatkiem soli. Ma być w miarę miekki i przestudzony.
Następnie wbić żółtka , dodać masło i przyprawy.Na wolnym ogniu, najlepiej płycie, podgrzewać, mieszając do momentu uzyskania stałej jednolitej masy.
Całość to 55,2 g Białka, 159,5g Tłuszczu oraz 35g Weglowodanów - 1:2,9:0,6
Jest to dzienna porcja dla chorego.Już te dwie potrawy stosowane na zmianę spowodują po tygodniu poprawe stanu zdrowia.