Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PLACEK Z BROKUŁA - POTRAWA ANTYRAKOWA

Prostota , to cecha potraw znajdujących się w tym dziale- ta również.Podejrzewam ,że większość tak robi, ale ta jest zbilansowana.Ostatnie doniesienia mówią ,że brokuły
w połączeniu z pomidorami są nokautem dla nowotworu- a żółtka do tego zmiatają go jak Gołota Tysona, chyba odwrotnie-nie ważne.

Skład:
80 dkg brokuła
20 żółtek
2 jajka całe
10 dkg smalcu ze słoniny lub inny
4 plasterki/6dkg/sera żółtego-salami
4 plasterki kiełbasy salami
4 duże plastry pomidora/10dkg/
2 dkg czosnku
wegeta, gałka m. ziele ang mielone,pieprz - inne w/g uznania

Brokuła pociąć na różyczki ,namoczyć na chwile w wodzie z octem/usuwa gąsienice/.Odcedzić , zalać swieżą wodą i podgotować na pół miękko. Żona woli bardziej miękkie, ja odwrotnie.
Na stopiony na patelni tłuszcz rozłożyć pocięte na kawałki różyczki brokuła.Żółtka z jajkami roztrzepać dodając wszystkie przyprawy z czosnkiem włącznie - rozlać równomiernie na brokułach. Na wierzchu położyć plasterki kiełbasy , sera i pomidora. Przykryć pokrywą i piec na wolnym ogniu do lekkiego zabrązowienia się rantów.
Całość, to potrawa na cały dzień dla dwóch osób , lub dla jednej na dwa dni, bo
B.122,6 T.266,6 W.27,0
1:2,2:0,2
Jak widać z powyższych wyliczeń w dobowym zapotrzebowaniu na węglowodany , należy je uzupełnić - najlepiej świeżym sokiem z pomidorów.