Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PIEROGI Z MPWS

Chętka na makowe potrawy jeszcze nas nie opuściła. Osobiście , to mam coś z narkomana...hehehe Przypominam sobie jak w latach dzieciństwa , pasąc krowy na polach , opróżniałem nie dojrzałe główki makówek. Bardzo mi to smakowało , za co niejednokrotnie dostawało się tęgie lanie. Lanie jednak naprawiało sytuację i większość sąsiadów przestała nadawać na pasącego...
Tym razem jednak pierogi , a nie makówki.
Sklad:
25 dkg maku
15 dkg suszonych moreli
10 dg orzechów wł.
2 białka
2 dkg cukru waniliowego
/4 żółtka do smarowania/
5 dkg masła do smarowania

Ciasto:
14 żółtek
20 dkg mąki-może być orkisz/owies
"kropla" wody

Namoczony na noc mak zmielić dwukrotnie , dodać posiekane orzechy oraz sparzone i pokrojone na drobno morele i cukier. Ubić białka na pianę i dodać do masy. Odstawić.
Za składników j.w. wyrobić ciasto. Wykrawać okrągłe placki i lepić tradycyjne pierogi. Układać na wysmarowaną masłem blachę piekarniczą. Wypędzelkować każdego zółtkami.
PIEC NALEŻY W TEMP OK 160 stC DO MOMENTU , AŻ NABIORĄ RUMIANEGO KOLORU/OK 15 MIN/
W TRAKCIE PIECZENIA MOŻNA ZMNIEJSZYĆ TEMP DO 130 stC
Całość BTW to 156,1/326,7/207,6
1:2,1:1,3
Nam wyszlo 50 szt co daje na jednego B-3,1 , T-6,5 , W-4,1
I na tym byłoby tyle z tej serii.