Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

NAJPROSTSZA ALKALIZACJA - MPWS

Tak dużo się mówi o równowadze zasadowo-kwasowej naszego organizmu. Co chwilę , ktoś puka do mych drzwi z rewolucyjnymi suplementami - jeden lepszy od drugiego. Wszystko to natura ect.
Każdego jednak , z dystrybutorów, odsyłam z kwitkiem bo , wiem , jak to leci...
Wydawanie dużych pieniążków na te wynalazki , prosto z pola , jest bezsensowne , w przypadku , gdy się coś niecoś na ten temat wie.
A się wie , że alkalizują nasz organizm takie pierwiastki jak: M-magnez ,P-potas ,W-wapń , S-sód , czyli w skrócie MPWS/moje oznaczenie/.
Najszybciej jednak podnieść ph, sodą , ale to na krótko i w nagłych przypadkach , np dna moczanowa.
Ciasto jest najlepsze , najprostsze i najtańsze.
Skład:
25 dkg maku
15 dkg suszonych moreli
4 białka
2 dkg cukru
zapach pomarańczowy/cytrynowy/

Mak po wypłukaniu zagotować w 1/2 l mleka-odstawić na dobę.
Następnie odcedzić i zmielić dwukrotnie. Dodać pokrojone morele, cukier , zapach oraz pianę z białek.Delikatnie wymieszać.
Masę wylać na przygotowaną keksówkę
Piec ok godz , a nawet ponad w temp 180-200stC
Całość BTW to 63,8/109,4/123,8
1:1,7:1,9
Natomiast tego co alkalizuje jest:
M-1208 mg
P-4906 mg
W-3373 mg
S-nie liczyłem...
I jeszcze , żeby się chciało - chcieć , jest 2705 mg fosforu.
Na tą niedzielę wystarczy , a na następną , zobaczy się...