Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

CIASTECZKA MAGNEZOWO-KRZEMOWE - MPWS/.

Co prawda ja , już odpuściłem sobie sprawy potraw krzemowych , ale nie dotyczy to mojej małżonki i córki.
Obie , poprawiając jedna-drugą wykombinowały niezły SUPLEMENT NATURALNY optymalnego żywienia. W dodatku alkalizujacy , z uwagi na ogromną ilość potasu i nieco mniejszą magnezu. Ilość obliczonego krzemu dotyczy tylko płatków owsianych , ponieważ nie mam danych dot. słonecznika i rodzynek. Podejrzewam , że produkty te mają go również sporo w swoim składzie. A zatem,
Skład:
40 dkg płatków owsianych/paczka/
10 dkg rodzynek,
20 dkg ziaren słonecznika,
8 jaj
3 dkg cukru
olejek migdałowy/inny/
łyżeczka sody

Połowę słonecznika małżonka zmieliła w domowych żarnach - tylko tyle się mieli. Wszystkie składniki j.w. wymieszała na jednolitą masę- nie może być płynna. Tu trzeba sobie ew. dobrać ilość jajek + - jedno z uwagi na ich wielkość. Nam składniki pobrały 8.
Na wysmarowane blachy piekarnicze rozłożyć cisteczka wielkości , z jednej czubatej łyżki. Krysi wyszło , równe 50 sztuk.
Piec w temp ok 150 stC przez 30-40 min- NIE PRZYPALIĆ!!!
Całość bowiem , posiada, BTW - 148,7/155,6/395,1
1,0:1,0:2,8
oraz
2400 mg krzemu/nie licząc słonecznika i rodzynek/
1274 mg magnezu
3935 mg potasu
zatem jedno posiada BTW 3,0/3,1/7,9 g
oraz
48,0 mg krzemu?
25,5 mg magnezu
78,7 mg potasu
Jak z tego wynika , połykacze np asparginu mogą sobie apteki odpuścić...
ps. ciasteczka traktować jako dobowe uzupełnienie weglowodanów.