Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

LNIANE SEZAMKI - MPWS/przeciwbólowe/

W książce "Dieta Optymalna Dieta Idealna", Autorzy piszą ,że największą migrenę można zlikwidować, zjadając codziennie oliwki , a to z uwagi na dużą zawartość miedzi - zaręczam Państwa że to działa w każdym przypadku /ja dodatkowo i stanowczo sugeruję zakaz spożywania słodyczy/
Między innymi dlatego przeglądając po raz enty tabele zwróciłem uwage na dwa produkty zawierające ponad dwudziestokrotnie wiecej miedzi niż oliwki, oraz spełniają walory alkalizujące - MPWS.
Tak też dziś w naszej kuchni powstały sezamki jak w tytule.
Skład:
20 dkg sezamu
20 dkg siemia lnianego
10 dkg miodu
Siemię i sezam wsypać na dużą suchą patelnie i wyprażać pod przykryciem do momentu , aż ziarna zaczną mocno "strzelac" -mieszać. Odstawić na moment z palnika i jak się "uspokoją" dodać miód . Całość idealnie wymieszać , podgrzewając.
Wyłożyć na pergamin lub w innych formach /kwestia gustu/, jako cieńką warstewkę.Pozostawić do wystygnięcia - pokroić i do dzieła...
Całość potrawy to 50 dkg
- B.83,0 T.204,2 W.157,3
1:2,5:1,9
M.1538 mg
P.2400 mg
W.738 mg
S.86 mg
Chciałem również dodać ,że w/w potrawa bogata jest kwasy omega 3 i omega 6 oraz cynk , tak niezbędny dla naszych włosów i paznokci.
Następnym razem wykonam to zmniejszając ilość miodu do 8 dkg