Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

BUŁECZKI FASZEROWANE - MPWS

Od kilku dni mój organizm tęsknił za potrawą drożdżową-na zapach drożdży ślina toczyła się jak kra w górskim potoku. Tak też dziś z piekarnika wyszły drożdżowe bułeczki na bazie ciasta jak w powyższych potrawach, nieco zmodyfikowanych.
Skład:
10 dkg ziaren słonecznika
10 dkg ziaren dyni
8 żółtek
5 dkg sezamu
3 dkg drożdży
Jako farsz wykorzystałem kapuste z przepisu: KAPUSTA ZASMAŻANA - ALE JAKA?/str.../ oraz pasztet z przepisu PO PROSTU PASZTET Z ATP/str..../ Przygotowałem wszystko jak należy opuściłem dom kierując się na warsztat samochodowy po odbiór mojego Ponti.Czułem bowiem serię wyrzutów mojej małżonki na kolejną nowinke kulinarną.
Finał jednak wyłagodził całą sprawę bo wyszły wyjątkowe bułeczki-kapuśniaczki oraz bułeczki pasztetowe.
Z powyższych składników po uprzednim lekkim uprażeniu i zmieleniu wyrobić ciasto.Rozwałkować/porcjami/ ,pokroić na małe kwadraciki, nałożyć farsz/jeden bądż drugi/skleić rogi, formując małą bułeczke i wykładać na wysmarowaną masłem brytfannę - klejonym do dołu.
Na wierzchu położyć kawalek żółtego sera.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ok 170 stC i piec ok 30 min.
Zapach drożdży poczułem będąc niedaleko mieszkania i nie zważając na wymówki małżonki wziąłęm sie ostro do roboty. Zjadłem 4 i powędrowałem do ulubionego mojego miejsca pracy opalać kolejne studniówkowe i nie tylko dziewczyny - zaręczam,to piękna i satysfakcjująca praca.
Tym razem nie bedzie wyliczanki, ale zapewniam Państwa ,że potrawa jest super optymalna i alkalizująca.