Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

MAKARON Z SEREM - MPWS

Kolejna bardzo prosta potrawa alkalizująca , na bazie ciasta j.w.
Tym razem małżonka wykonała makaron-na początek przypomnę jednak jego skład:
10 dkg ziaren słonecznika
10 dkg ziaren dyni
5 dkg kaszy gryczanej /można kupic mąkę/
10 żółtek
Ziarna podprażyć,zmielić i wyrobić ciasto, podzielić na części, rozwałkować podsypując nieco pszenną mąką, pokroić na paski i ugotować w lekko słonej wodzie.
Nieco wcześniej przygotować pastę serową-
Skład:
20 dkg sera białego
150 ml śmietanki 30%
10 dkg suszonych moreli

Morele zalać wrzątkiem, odcedzić i pokroić na cienke paski.Ser ze śmietanką utrzeć na jednolitą masę-połączyć z morelami i połową makaronu /po ugotowaniu-35 dkg/.
Delikatnie wymieszać i podawać w porcjach na zimno-myślę,że dzieci to polubią najbardziej.
Reszta makaronu zostanie skonsumowana z rosołem kolagenowym.
Nastepnym razem spróbujemy dodac do ciasta troche drożdży, ew proszku do pieczenia - ale bedzie to również inna potrawa.
Got. potrawy wyszło 80 dkg
10 dkg to B13,8g T 22,8g W 13,0g
1:1,7:0,9
M. 69,8 mg/10dkg
P.356,1 mg/10dkg
W. 64,7 mg/10dkg
S. 24,8 mg/10dkg