Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ZIELONE PIEROGI - MPWS

Jak już obiecałem, tak też uczyniliśmy-tym razem z małżonką.Bedą to pierogi ruskie, które osobiście bardzo uwielbiam.Pierożki te spełniają wartości alkalizujące,są więc nieodzowne w naszym optymalnym i nie tylko menu ; zapraszam więc do kuchni.
Ciasto:
10 dkg ziaren słonecznika
10 dkg ziaren dyni
5 dkg kaszy gryczanej/można kupić mąkę/
10 żółtek
Farsz:
20 dkg ziemniaków
20 dkg sera białego
10 dkg cebuli
10 dkg smalcu/u nas wytopiona słonina/
sól, pieprz cayenne

Ziarna lekko podprażyć, zmielić, dodać żółtka i wyrobić ciasto.Nieco wcześniej przygotować farsz na ruskie: ugotować ziemniaki,zesmażyć cebule,doprawić solą i pieprzem i połączyć w jednolitą masę.
Z połowy ciasta i farszu zrobić pierożki - świetnie się kleją.U nas wyszlo 26 szt.
Podam tym razem wszystkie wartości całego ciasta, albowiem potraw na jego bazie bedzie nieco wiecej, więc:
B.132,7
T.232,0
W.64,5
M.1020 mg
P.1957 mg
W.233 mg
S.164 mg
Podaję również w/w składniki farszu z uwagi na różną ilość wykonanych pierożow:
B.40,6 g
T.120,7 g
W.50,0 g
M. 72 mg
P. 1279 mg
W. 209 mg
S.100 mg
W końcowym rozrachunku nasz jeden pierożek posiada:
B.4,1 g
T.9,1 g
W.3,1 g
1:2,2:0,8
M.22,4 mg
P.86,8 mg
W.12,5 mg
S. 7,0 mg
Z pozostałej części ciasta /23dkg/, ugotowaliśmy makaron /36 dkg/.A co z niego uczynilismy- bedzie nastepnym razem.
Mała uwaga dla potraw z MPWS - nie są zalecane chorym na nerki -za duża ilość potasu!