Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

TARTA -MPWS.

Od tej pory wszystkie moje nowe potrawy oznaczone literkami - MPWS będą miały zasadnicze zadanie - podnieść , wyrównać "ph" naszego organizmu/moczu/.Dotyczy to w zasadzie wszystkich , nie tylko żywiących się optymalnie.Mając odpowiedni sprzęt, sprawdziłem przy okazji ph kilku osób żywiacych się , nazwijmy to tradycyjnie. Szok- żaden organizm w ciągu doby nie przekroczyl 6,0. Wyższe ph moczu , łatwiej utrzymać ph krwi.
To jeszcze bardziej mnie zdopingowało do pracy czego efektem , na początek , jest wyśmienite ciasto na , którym spoczywa odpowiedni farsz- całość zwana - TARTĄ.
Ciasto:
10 dkg słonecznika
10 dkg dyni
5 dkg kaszy gryczanej
10 żółtek
Farsz:
20 dkg wędzonego boczku
70 dkg porów
10 dkg gotowanej szynki
10 dkg oliwek
20 dkg pomidorów
10 dkg sera /parmezan/
5 dkg smalcu
2 dkg zielonej pietruszki/pęczek/
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1/2 szklanki wody

Słonecznik, dynię i kaszę lekko przyrumienić na suchej patelni - zmielić. Dodać żółtka i wyrobić ciasto/zaskoczenie żony było ogromne-tak doskonalego ciasta nie miałam nigdy w rękach-powiedziała/
Rozwałkować i wyłożyć na okrądłą formę /ew. blachę/ uprzednio wysmarowaną lekko smalcem.
Wykształtować małe ranty , przykryć folią i obciążyć np. fasolą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec 10 min.
Farsz:
Boczek pokroić na kawałeczki, podłożyć resztę smalcu, pokroić pory, pomidory, podlać wodą i dusić do odparowania tejże.Pod koniec dodać pokrojone oliwki i pietruszkę oraz przyprawy.
Pokrojoną w paski szynkę rozłożyć na cieście, następnie farsz - po wierzchu posypać startym serem .Wstawić do piekarnika -200stC na 10-15 min. i smacznego.
Razem potrawy 1,60 kg
10 dkg to: B.11,5 T.24,1 W.6,5
1:2,1:0,6
A teraz najważniejsze wyliczanko pod względem
M-magnez, P-potas,W-wapń,S-sód /PIERWIASTKI ALKALIZUJĄCE!!!!/
Cała potrawa /10dkg posiada:
M-1221mg/76,3 mg
P-4787mg/299,2 mg
W-2209mg/138,0 mg
S-5418mg/338,6 mg
Taka porcja wystarczyła nam z żoną na dwa dni,efektem czego nasze ph z rana to ok 6,0 zaś wieczorem 7,2-7,4 -co daje doskonałe samopoczucie i nie tylko.
Niebawem z ciasta j.w. zrobimy ciasteczka , makaron, a może nawet ciasto na pierogi...