Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

CHLEB MAKOWY-MPWS

Jak to onegdaj mówiono: siała baba mak...i... wyszedł chleb.
W dodatku wybitnie alkalizujący , raczej taki świąteczny , jak na makowe święta przystało.
Zostało nieco maku , który małżonka wypłukała i wysuszyła. Czekał na okazję.
Nadarzyła się szybko , bowiem zauważyłem , że ma spore zasoby wapnia.
Zatem:
1 kg białek
25 dkg maku
10 dkg sezamu
10 dkg siemienia l.
10 dkg mąki owsianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia , krzta soli.

Mak , siemię , sezam zmielić. Jeśli nie ma mąki owsianej - zmielić płatki.
Do ubitej na sztywno piany dodajemy sukcesywnie nasiona i proszek.
Zapełnić dwie keksówki i piec w temp 180stC , max 1 1/2 godz.
Całość to 1,3 kg
BTW to 212,6/218,8/83,3
1:1:0,4
Magnez - 2193mg
Potas - 2543mg
Wapń - 3563mg
Optymalnie wiedzą , że są to pierwiastki wybitnie alkalizujące.
Tradycyjnie chlebki zostały pokrojone i zamrożone.
Jedna kromeczka to 3 dkg,
zatem BTW 4,9/5,1/1,9
Mg -51mg
Potas -59mg
Wapń -83mg
Ten chlebek uwielbia duuużo masła. Inne smarowidła mu nie na rękę.
A więc , do dzieła/kuchni/ proszę...