Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

PS. DO KULINARIÓW

Biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenia i tragedię jaka nas dotknęła ( Epitafium ) , proszę wszystkich odwiedzających Kulinaria o definitywne i ostateczne wyeliminowanie produktów mącznych zawierających gluten , ze swoich zasobów kuchennych. Gluten , który zabija zawsze i w każdym przypadku - kwestia tylko czasu. To on - cichy morderca stał się moim wrogiem nr jeden.   To on zabił moją żonę!  Świat coraz odważniej i coraz częściej dostrzega największe oszustwo wszech czasów: "chleba naszego p...". Dlatego na każdym kroku , po otwarciu internetu można natknąć się na artykuły piętnujące ten "diabelski wynalazek". Czy dramat , który nas dotknął był inspiracją? Czy Krysia poświeciła życie , aby ukazać głupotę pazernych , jak ja ich nazywam? Czas pokaże , choć wiem sporo na ten temat , bo nasz "telemost" działa bez zastrzeżeń. Dziękuję Krysieńko. Okazuje się , że doskonale , w szeregu przepisach moich Kulinarii , można zastąpić pszenne i inne mąki wszelakie zawierające gluten , innymi pozbawionymi zabójcy. Choćby mąka kukurydziana,ryżowa , gryczana , ziemniaczana , migdałowa , z siemienia lnianego , sezamu , orzechowa. Kwestia smakowa i dobry młynek do kawy zrobi swoje. Przykładem , który osobiście przerabiałem niech będzie: ( kto jej nie lubi?) Młoda Kapusta.  Posiekaną ugotować do miękkości- w/g uznania. Wodę odcedzić zostawiając jej nieco. Między czasie przygotować zasmażkę z , minimum 10 dkg smalcu(najlepiej wytopiona słonina) , łyżki mąki kukurydzianej i łyżki mąki ryżowej. Zasmażkę połączyć z kapustą i na malutkim ogniu mieszać , dodając sól , pieprz. Konsystencję uzyskać w/g uznania , dolewając ew. wcześniej odlanej wody. Ania , córka do wszystkich przerobionych do tej pory wypieków stosuje również mąki wyżej wymienione. Nie miała jeszcze wpadki poza wymianą domowych żarn , czyt. młynka do kawy. Zauważyła bowiem , że mąki sklepowe również różnią się od tej z młynka , na korzyść tych ostatnich. Dziękuję za uwagę i serdecznie pozdrawiam wszystkich odwiedzających. Zapraszam ponownie. Stanisław Dec