Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KARKÓWKA W WARZYWACH

Stanisław Staszic , największy umysł od czasów Mojżesza(tylko , że współcześni ludzie tego nie wiedzą) radził rodowi ludzkiemu(Polakom) w jaki sposób może on się wyzwolić z niewoli podając objawy występujące wśród elity panującej.
Napisał m.in:
(...)\"Zamiast prostej żywności(...)naróbcie im potrzebę nieskończonych przypraw , gatunków potraw i napojów , które zbytecznie ich smak łaskocząc i zbytecznie ich próżniackie brzuchy ładując z karmi zamieniają się w truciznę ich życia. Zbytkiem okryte stoły najwięcej rzeczywistego użytku wam przynosić będą\"...
Mówi wam to coś?!
Jeśli nie , proszę opróżnić kilka kolejnych beczek słoniny...
Podpowiem tylko , że UE pozwala na ponad 3 tys poprawiaczy żywności.
Od pewnego czasu w naszej kuchni przyprawy nie istnieją. Dopiero teraz poznaliśmy prawdziwy smak żywności.
Pisałem wcześniej , ze bukiet z warzyw jest zawsze na dyżurze w naszej zamrażarce. Pokrojone , posiekane i wymieszane warzywa wszelakie są zamrożone w porcjach po 30 dkg.
Zupa(nie przepadam) , czy inne danie obiadowe to \"pestka\"...
Skład:
2 płaty karkówki po 15 dkg
porcja warzyw
10 dkg smalcu ze słoniny
nieco wody
-bez przypraw!!!

Na dobrze rozgrzany smalec położyć karkówkę opiekając ja na silnym ogniu , po 2 3 min z obu stron.
Podlać nieco wody i dusić na małym ogniu przez godzinę. Następnie wrzucić warzywa , dodając nieco wody i po kolejnych 30 minutach wykładać na talerze.
Nawet sobie nie wyobrażacie jaka to frajda dla podniebienia.
Bez wyliczanki - to test dla początkujących-proszę liczyć.
Optymalnie jest na bank...
Dodam tylko , ze , im więcej soli-innych przypraw , tym dalej do żywienia optymalnego i odwrotnie.