Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

WOŁOWINA

Zatęskniłem za wołowiną...i stało się.
Skład:
1 kg wołowiny
0,5 kg g słoniny lub świeżego podgardla
8 żółtek
150 g cebuli
40 g bułki tartej
3 ząbki czosnku
160 g majonezu
2-3 łyżki musztardy
dwie łyżki szczypiorku
2 łyżki smalcu (40 g)
gałka muszkatołowa, pieprz, sól

Cebulę pokroić w krążki. Czosnek wycisnąć praską. Mięso razem z słoniną/podgardlem zmielić, wymieszać z żółtkami i tartą bułką(nieco bułki zostawić do obsypania foremki).
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać cebulę i czosnek. Dobrze wymieszać.
Blachę do pieczenia wysmarować smalcem i obsypać pozostałą bułką. Na tak przygotowanej blasze rozprowadzić masę mięsną. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około godziny. Po wystygnięciu , wyjąć i pokroić na kawałki.
Pokrojony szczypiorek wraz z majonezem i musztardą przyprawić do smaku przyprawami. Podawać w sosjerce.
Używać w/g potrzeb...

W 10 dkg potrawy - BTW 11,2/35,7/1,9
1:3,2:0,2
(odkrojone tłuste części wołowiny znajda się niebawem w garze z kolagenem)