Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

CHLEB MIGDAŁOWY

Przyznam szczerze , że od momentu uzyskanej informacji o ziarnach dyni -wyprowadziłem ten produkt z kuchni/w handlu jest tylko i wyłącznie modyfikowana, bezpestkowa - to koniec/.
Kilkakrotnie wykonany chlebuś z migdałów spełnia naszą lukę żywieniową, choć prawdę mówiąc możemy się obejść bez tego przysmaku.

Sklad:
1 kg białka jaja kurzego
30 dkg migdałów
20 dkg sezamu

Migdały zaparzyć wrzatkiem lub zagotować 20 sek , odczekać chwilę , po to , aby bez problemu zciągnąć brazową łuskę. Lekko podprażyć , aby łatwiej było mielić. Zmielić w młynku do kawy.
Z białka ubić pianę , dodać mąkę z migdałow i sezam jako dodatek. Masę wylać do keksówek wysmarowanych grubo masłem i obsypanych sezamem.
Piec w temp 180 stC ok godziny.
Razem B.215,0 T.276,0 W.49,8
1:1,3:,2
Plaster masła na taką kromeczkę zaspokoi każdy chwilowy głód, szczególnie początkującego adepta.
Wieloletni optymalni głodu nie odczuwają - NIGDY!!!
Wiem co mówię.