Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

MALINKI HALINKI-SERNIK

Tym razem bez części wprowadzającej. Przyjdzie na to czas , przyjdzie czas...
Co prawda Święta przed chwilą się zakończyły , ale warto sięgnąć do zamrażarki , aby w styczniowy weekend posmakować nieco jesieni.
Skład:
50 dkg sera białego tłustego(zmielić)
30 dkg malin
galaretka malinowa
300ml śmietanki kremówki 30%
32 g cukru waniliowego
pół cytryny
30 dkg biszkoptów
3 dkg masła

Galaretkę rozpuścić z 200 ml wody i wystudzić. Ser utrzeć z cukrem i 2/3 śmietanki. Maliny opłukać , rozetrzeć i dodać do masy serowej. Do galaretki dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać z masą.
Wysmarować formę masłem , dno wyłożyć biszkoptami , na wierzch masę serowo-malinową i wstawić do lodówki na 6-8 godzin.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać sernik tuz przed podaniem. Dodatkowo można przybrać np. płatkami migdałowymi.
Całość to 1,7 kg - BTW 133,8/196,4/180,2
1:1,5:1,3
W 10 dkg BTW 7,8/11,6/10,5
Myślę , a nawet wiem , że MALINKI HALINKI będą podstawowym deserem przez kolejne weekendy...