Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

BUDYŃ Z KASZANKI-BIS

Cóż to takiego wymyśliłeś? Co to za czekolada?
Nie , to nie czekolada , bo nie słodka. Ale dobre , to najważniejsze.
Takie pytania padały dzisiaj ze strony krewniaków , którzy przyjechali na przed świąteczne zakupy.
To rzeczywiście czekolada , tylko taka magnezowa - ,odpowiedziałem z uśmiechem.
Moja poprawiona \"czekolada\" była już wystudzona , więc degustacji stało się zadość.
Poczyniłem małe poprawki zastępując dynię , migdałami w ilości 20 dkg , oraz zwiększyłem do 20 dkg smalcu.
Reszta pozostała bez zmian.
Piekłem tym razem w podłużnych karbowanych keksówkach , wysmarowanych smalcem i oprószonych sezamem.
Nie napełniać wyżej niż 1/3 wysokości foremek.
Gdyby moi bliscy zobaczyli boczek pewnie i pytania padały by inne. Boczek po wyjęciu i pokrojeniu znajdował się \"od spodu\".
Każdemu polecam taki specyfik na świąteczny stół -
Stół Świąteczny A.D.2011r
Wesołych Świąt!
(proporcje niewiele odbiegają od pierwowzoru)