Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

BUDYŃ Z KASZANKI

W każdą sobotę , od wielu lat , na naszym stole \"gości\" kaszanka. W różnej postaci - zapiekana , gotowana , smażona , na \"surowo\" , pasztetowa j.w.
Sobota jest dniem targowym , więc tam mogę kupić od swoich to , co należy - kaszankę również.
Ostatnio wymusiłem na dostawcy , aby nie żałował krwi...
Nie pożałował!
Tym razem zrobiłem tak-
Skład:
70 dkg kaszanki krwistej,
6 jaj,
10 dkg boczku wędzonego
15 dkg ziaren dyni(mogą być orzechy)
20 dkg jabłka(reneta)
10 dkg smalcu
krzta soli,pieprzu,cynamonu,imbiru

Zawsze gotowaną kaszankę przesmażam z cebulką na smalcu.
Tym razem rozpuściłem 3/4 smalcu , a na nim kaszankę.Pozostałą częścią smalcu wysmarowałem naczynie żaroodporne.
Oddzieliłem żółtka od białek.
Do nieco wystudzonej kaszany dodałem żółtka , wrzuciłem zmielone ziarna dyni , starte jabłka oraz przyprawy.
Końcówka miksująca robota poszła w ruch(może być blender).
Na końcu dodałem ubitą pianę z 6 białek.
Tak wyrobioną masę wylałem do naczynia żaroodpornego.
Na wierzchu rozłożyłem plastry boczku.
Piekłem w temp 180-190stC , przez 30-40min.
Całość BTW to 187,0/491,6/108,6
1:2,6:0,6
Gotowej potrawy 1,2 kg
10 dkg potrawy - 15,6/41,0/9,0