Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

KASZANKA PASZTETOWA

Geniusz tkwi w prostocie(patrz I-szy news w Aktualnościach).
Tutaj również. Oto przykład:
Każdy szanujący się optymalny , a najlepiej cała optymalna rodzina , winna mieć w swoich zasobach kulinarnych pasztet jak w przepisie:

http://www.jedzoptymalnie.pl/kulinaria.php?id=13

(link skopiować , lub znależć w Kulinariach).
Ostatnio taki pasztet wykonuję z podrobów cielęcych z nadnerczami włącznie. Przynajmniej raz w tygodniu sprawdzam szczelność wieczek. Jeśli puszcza , idzie do użytku.
Tak też stało się dzisiaj - puścił jeden.
Ponieważ mój organizm zbratał się wyjątkowo dobrze z zegarem biologicznym , więc mam na tyle czasu , aby co nieco postukać na klawiaturze oraz pogłówkować nad kuchennym stołem.
Kasza zawsze jest u nas na dyżurze - każdy jej rodzaj jest uzupełnieniem węglowodanów , lub ich podstawą.
Tym razem padło na jęczmienną(niskie IG-dobre dla cukrzyków).
Skład:
25 dkg pasztetu j.w.
5 dkg kaszy jęczmiennej(może być każda inna)
5 dkg smalcu

Kaszę wypłukać i ugotować na sypko. Wyłożyć na patelnię z roztopionym tłuszczem.
Dodać pasztet.
Mieszając , dość mocno podgrzewać. Na końcu podpiekłem , aby spód lekko zachrupał - lubię tak.
Można wcinać na ciepło , lub na zimno.
Jest to śniadańko lub obiad dla dwóch osób , bo
BTW to: 32,0/106,9/40,2
1:3,3:1,2
Smacznego.