Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SOS WINNY

Wina ci u nas dostatek. Kolejna butla z owocami dzikiej róży fermentuje.
Wpadłem na pomysł , aby Irladczyków(Anię,Mariusza i Norbercika) zaskoczyć czymś , czego sam jeszcze nie próbowałem.
Pewne wahania dotyczyły pięcio-letniego wnuczka , ale on dostał namiastkę , tego co wyszło w rondelku.
Prosił o dokładkę. Nie dostał , nie tym razem.
Wykorzystałem dwuletnie wino , również z dzikiej róży.
To takie mniej niż półsłodkie.
Skład:
200 ml wina
10 dkg masła
6 żółtek
sól,pieprz,carry,3 gożdziki

Do rondelka wlałem wino , chłodne roztopione masło , żółtka oraz przyprawy.
Wyrobiłem robotem na gładki jednolity płyn , który ogrzany na parze , dał świetną konsystencję sosu.
Trzeba uważać , aby płynu nie zamienić na winną jajecznicę , chociaż...ale nie w tym daniu.
Tym razem bez proporcji BTW - to tylko dodatek do żeberek , innego mięsa , a nawet ryby.
W tym wydaniu , polane żeberka smakowały wyjątkowo.
Szybki , prosty , dodatek do dań podstawowych , a nawet okolicznościowych.
Polecam.