Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

WĄTRÓBKA

Jest wiele osób , którzy na haslo wątróbka robią nieciekawą minę. Sa również i tacy , którzy nigdy w życiu nie skosztowali tego daru natury. Nie są zbyt spostrzegawczy..
Jest cała seria filmów przyrodniczych pokazujących łowy drapieżników i to co się dalej dzieje. Niejednokrotnie widziałem jak wataha wilków , czy grupa lwów dobiera się najpierw do trzewi , aby na końcu spałaszować szynkę.
Przeciez mają tylko instynkt. To instynkt im podpowiada , że to co najlepsze jest w wątrobie , nerkach i reszcie. Tabele żywnościowe wykazują , że wątroba posiada wszystkie witaminy z C włącznie. Jest zatem lepsza od żółtek jaj.
Jedzmy więc wątróbki.
Sklad:
200 g wątróbki, najlepiej cielecej(dużo kwasu foliowego)
100 g białych winogron
50g smalcu /3 łyżki /
sól, pieprz, pietruszka.
.
Winogrona umyć, osuszyć, przepołowić, wyjšć pestki. Wątróbkę oczyścić, smażyć w rozgrzanym smalcu około 3 minut z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Winogrona wrzucić do rozgrzanego tłuszczu. Wymieszać i natychmiast wyjšć: Wątróbkę wyłożyć na pół misek, polać tłuszczem, obłożyć winogronami. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami.
Całość BTW to - 37,7/58,1/25,8
1:1,5:0,7
Fajne i proste danie , które polecam wszystkim , a przede wszystkim kobietom w ciąży, z uwagi na ogromne zasoby kwasu foliowego.