Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ZUPA "WODOCIĄGÓWKA"


Nie jestem sympatykiem zup , co daje się zauważyć. Jedyną płynną potrawą , która trafia na nasz stół jest biały barszcz. Taki , zrobiony na swojską nutę i w pełni optymalny.
Ostatnio na imprezie plenerowej zapachniało wojskiem.
Pamiętam doskonale taką zupę , która w naszej jednostce nosiła nazwę -
"wodociągówka".
Pewnie dlatego , że było w niej wszystko.
Zrobiłem więc tak -
Skład:
600ml wywaru kolagenowego
10 dkg boczku wędzonego
10 dkg wiejskiej kiełbasy
20 dkg ziemniaków
10 dkg cebuli
10 dkg ugotowanej fasoli(zawsze jest w zamrażarce)
10 dkg ugotowanego opty-makaronu(j.w.)
5 dkg wytopionej słoniny
2 ząbki czosnku
sól , pieprz , liść laurowy , ziele ang. majeranek , maggi.

Niecałe pół godziny trwało wykonanie tej potrawy , z uwagi na to , że część produktów była w zamrażarce.
Rozmrażanie zawsze rozpoczynam wieczorową porą , po to , aby rano były gotowe do dalszej obróbki.
Do wywaru wkroiłem obrane ziemniaki , cebulę i wędliny. Dodałem liść i ziele.
Gotowałem pod przykryciem na wolnym ogniu(20min).
Do całości dołożyłem ugotowaną fasolę. Część jej roztarłem w celu zagęszczenia. Dodałem makaron , czosnek i omastę.
Po zagotowaniu doprawiłem do smaku dodając nieco soli , pieprzu , maggi oraz na samym końcu majeranku.
Stop! - to wszystko.
Smak przypomniał mi Dywizjon Rakiet Taktycznych w...

Całość BTW to 62,0/156,7/78,6g
1:2,5:1,3

Smacznego.

ps. generalnie zup nie polecam z uwagi na niepotrzebne maltretowanie przewodu pokarmowego(rozcieńczenie soków trawiennych).