Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ŻOłĄDKI INDYCZE

Takiej , ani innej potrawy z drobiu nie było na tej stronie.
Jakoś nie rajcowały mnie oglądane w witrynie sklepowej części i całe tusze ptaków hodowanych na środkach "dopingujących".
Miałem przecież w rodzinie farmera , to się co nieco wie.
Poczęstowany gulaszem z żołądków , postanowiłem , że nie będę gorszy. Zrobiłem tak:
Skład:
60 dkg żołądków z indyka
20 dkg mielonego sur. boczku
5 dkg g cebuli
3 żółtka
15 dkg smalcu
1 dkg bułki tartej
gałka muszkatołowa, natka pietruszki,sól , pieprz.

Oczyszczone żołądki gotować w osolonej wodzie , aż będą lekko miękkie. Wyjąć i osączyć. Wywar zachować.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na części smalcu(5dkg) , połączyć z mielonym boczkiem , tartą bułką, żółtkami.
Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać posiekaną pietruszkę. Żołądki naciąć i nadziać dobrze wyrobioną masą , spiąć wykałaczką.
Aby nadzienie dobrze się trzymało w środku, należy głęboko naciąć żołądek i nałożyć niewielką ilość farszu
Tak przygotowane żołądki usmażyć na smalcu, przełożyć do rondla wraz z tłuszczem, skropić wywarem, dusić pod przykryciem do pełnej miękkości.

Całość BTW - 139,6/284,7/10,0g
1:2,0:0,1

Rewizyta się udała i pełne zaskoczenie nastąpiło w momencie , gdy na talerzu znalazły się żołądkowe wynalazki.
I o to chodzi.
Gulasz też zrobię , niebawem , z winem.