Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

COŚ NA WĘGLOWODAN

Pisałem nieco wcześniej ,że nie jestem zwolennikiem spożywania dużej ilości warzyw, które notabene są najlepszym żródłem węglowodanów dla naszego organizmu. Owoców też nie znoszę , od dziesiecioleci.
Dlatego mamy nieraz problem, czym uzupełnić dobową dawkę weglowodanów/cukrów/- słodziutkie też odpada.
Zauważylimy również ,że mąka , ogólnie też nie jest najlepszym rozwiązaniem. Co za tym zjeść,niezbyt dużo , aby zaspokoić organizm pod tym względem?
Dziś spróbowałem i wyszło:
Bedą robione sukcesywnie, aż do otrzymania doskonałego produktu węglowodanowego.
Tym razem:
500 dkg mąki z kaszy jęczmiennej/zmieliłem kaszę w młynku/
10 dkg mąki ziemniaczanej
450 ml kefiru
3 dkg sody /alkalizuje/
krzta soli
Wykonać jak podano w pozycji PROZIAK/str..../.Najlepiej jednak malutkie 5 dekowe.
Całość to B.64,2 T.20,0 W 451,6
1:0,3:7,1
Wystarczy podaną wielkość BTW podzielić na ilość proziaczków i wiadomo wszystko.