Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

SCHABOWY Z KAPUSTĄ

Taki tradycyjny , jak za starych nie optymalnych czasów.
Zbilansowany w aptekarską dokładnością , aby odzwierciedlić to , co na optymalnym talerzu znajdowało się przed chwilą.
Tak , schabu praktycznie nie kupowałem przez lata.
Poprzedni , SCHAB W CIEŚCIE był namiastką kolejnych potraw , jakie znajdą się w tym dziale.
Okazuje się , że tradycyjny nie optymalny obiadek smakował wyśmienicie jako w pełni optymalny. Zachęcam do takich proporcji BTW.
Dziewczyna z mięsem na bazarze musiała się nieco wysilić , aby wyciąć mi dwa kotleciki po 10 dkg(dokładnie). Za trzecim podejściem udało się.
Ucieszyła się.
Na tą okoliczność kupiłem również tartą bułkę , której kotleciki zabrały 16 gram-po 8 na sztukę.
Cały skład:
20 dkg schabu b/k(2 kotlety)
1 jajko(jak kiedyś)
21 g tartej bułki
10 dkg smalcu
20 dkg ziemniaków
20 dkg kapusty zasmażanej
sól , pieprz

Chyba nonsensem byłoby opisywanie sposobu wykonania.
Dodam tylko , że mięso było panierowane jednokrotnie. Stąd zostało nieco jajka , które po zmieszaniu z mokrą panierką(5g)zostało rozłożone na kotlecikach. Dlatego policzyłem 21gram.
Smażyłem na wolnym ogniu i całym tłuszczu.
Ziemniaki gotowane w mundurkach.
Jedna porcja , BTW to:
27,5/79,3/27,1
1:2,9:1,0

ps. najlepiej kapusta jak w przepisach optymalnych. Inna również wskazana.
Da się? - oczywiście!
Wystarczy na wyjeżdzie poprosić o jednego ziemniaka pływającego w roztopionym maśle i jest ok.
Problem z głowy...