Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ŚLIWKOWIEC

Od pewnego momentu , a w zasadzie od momentu w którym zająłem się działalnością twórczą(mam już gotowy pierwszy , godzinny rozdział , trzeciej pozycji książkowej-OPTYMALNYM BYĆ), rolę twórczą w kuchni przejęła moja małżonka.
Wszystkie ostatnie przepisy oznaczone "caps-lock" na www.jedzoptymalnie.pl są jej dziełem.
Ten również.
Mimo iż w ogólnym zestawieniu potraw niejadalnych jest mąka i owoce , to wcale nie znaczy , że nie należy ich jeść. Świadczą o tym choćby przepisy zawarte w Książce Kucharskiej Dra Kwaśniewskiego.
Na tej stronie również.
Szczególnie miłe są owoce krajowe - sezonowe , które należy konsumować w optymalnych ilościach , jako uzupełnienie dobowe węglowodanów.
Inaczej dodatki do potraw podstawowych.
Takim uzupełnieniem węglowodanowym jest ten przepis. Może być stosowany przez cały letni owocowy okres. Zimą również , jeśli komuś się nie znudzi. Prosty i szybki w wykonaniu.
Skład:
2 jajka
3 żółtka
10 dkg mąki
70 dkg śliwek
2 dkg cukru(może być bez cukru)
krzta soli,łyżeczka proszku do pieczenia , parę kropel cytryny.

Białka oddzielić od żółtek. Dodać do białek krztę soli i ubić na sztywną pianę. Wcześniej do wszystkich żółtek dodać cytrynę i proszek do pieczenia-wymieszać. Śliwki pokroić na paseczki.
Do ubitej piany dodać żółtka cały czas ubijając oraz mąkę.
Wylać ciasto na wysmarowaną smalcem pół brytfankę. Ułożyć równomiernie śliwki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temp 180stC.

Całość BTW to 35,7/31,0/163,2
1:0,9:4,6
Jak wynika z cyferek jest to typowy fajny węglowodanik służący jako dobowe jego uzupełnienie.
Zjedzony wieczorem przy lampce wina zaspokoi należycie i w optymalny sposób nasz organizm.
W naszym przypadku , całość jest podzielona na cztery doby(części) , a te na kolejne trójkąty(razem 8 szt) , co w ostateczności daje BTW , jak
4,5/3,9/20,4
Przy tej potrawie dna m. również nie zauważa jej obecności , czego nie można powiedzieć o ziemniakach.
Krysia ma w zanadrzu , w pełni optymalny kolejny placek , tiramisu zwany.
Już zaprasza.