Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

ZAPIEKANKA Z SELERA(dna)

Zapamiętajcie!
Człowiek żyje dzięki 1/4 zjadanego pożywienia , a dzięki 3/4 żyje jego lekarz!
Zapamiętajcie na zawsze!
Zastosowanie tej zasady w tradycyjnym żywieniu , bądż w Żywieniu Optymalnym przynosi natychmiastowe dobre wyniki. Jeśli dotrze do naszych umysłów , że pokarmy stałe winniśmy "pić" , a płyny "jeść" , efekty będą jeszcze lepsze i szybsze.
Daję temu wyraz w swojej drugiej książce pt. MOJA STYKA Z TŁUSZCZEM.
Daję w niej również wyraz temu jak można w i należy usuwać sam ból.
Wszyscy twierdzą , że "otrzymywanie w darze" gumowego węża na grzbiet , winno nieść niesamowity ból. Okazuje się zgoła co innego(jeśli nie możesz go znieść - pokochaj go).
Ale to inny temat.
Na temat samej dny m. mogę napisać kolejną książkę , choć poświęcę jej sporo miejsca w kolejnej publikacji OPTYMALNYM BYĆ.
Tą potrawę zrobiła Krysia z uwagi na brak czasu w tym...czasie.
Skład:
50 dkg selera
8 żółtek
5 dkg sera gouda
3 dkg kindziuka
5 dkg masła kl.
sól , pieprz

Selera obrać i pokroić w kostkę. Obgotować ok 15 min.
Na roztopione na patelni masło rozłożyć kostki selerowe. Zalać masą żółtkową z przyprawami. Rozłożyć rozdrobnione kawałki kindziuka , a na wierzch plastry sera.
Zapiekać pod pokrywą ok 20 min.

Całość potrawy w BTW to 54,0/129,5/14,6
1:2,4:0,3

Przy tej potrawie moja d.m.nie reaguje , więc jest godna polecenia innym.