Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

TORCIK NIEDZIELNY

Dawno nie zagladałem do tego działu. Mam więc pewne zaległości , które , notabene będę po woli uzupełniał.
To tworzenie drugiej pozycji książkowej zajmuje mi nieco czasu , więc w jakimś tam stopniu jestem wytłumaczony.
Tym razem małżonka podrzuciła mi kartkę z przepisem na kolejne słodkości , które zapachniały w piątkowe popołudnie.
Skład:
8 jaj
15 dkg masła
15 dkg gorzkiej czekolady
10 dkg maki
5 dkg cukru
2 dkg cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Polewa:
15 dkg gorzkiej czekolady
5 dkg cukru pudru
80 ml wody
5 dkg dżemu niskosłodzonego w/g uznania.

Piekarnik rozgrzać do temp ok 160 stC.
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i ubić na jasną , gęstą pianę. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać do ubitych żółtek.Dodać masło i porządnie wymieszać. W misce wymieszać mąkę z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną piane z solą-lepiej się ubijają.
Dodać sypkie składniki do masy czekoladowej oraz pianę z białek delikatnie łącząc je ze sobą.
Na wysmarowaną tłuszczem tortownicę wlać ciasto , wygładzić i wstawic do piekarnika na niecałą godzinę.
Po upieczeniu i wystygnięciu posmarować wierzch dżemem i polać po wierzchu wykonana polewą ze składników j.w.
Wstawić do lodówki i po godzinie można kroić i szamać.
Faje , proste i niby optymalne , ale tylko jako uzupełnienie W.
Bowiem całość posiada
B. 80,0 T. 222,8 T. 330,7g
1:2,9: 4,1