Rozpoczynając ten model żywienia należy zapoznać się z książkami Dr. J. Kwaśniewskiego ,,Żywienie Optymalne'' oraz KONIECZNIE ,,Książkę Kucharską'' w/w autora w której zbilansowanych zostało 700 potraw. Niżej podane przepisy powstały na bazie tradycyjnych dań odpowiednio zbilansowanych pod względe BTW.

Zapraszamy i życzymy smacznego

 

GRZANKI

Każdy je robi na swój sposób. Ja również.
Jest to śniadanie , bardzo proste , smaczne i pożywne.
Większość optymalnych , mimo wszystko spożywa , chlebuś , chlebuś optymalny.
Tamten już nie smakuje , na bank!
Jedni to czynią z przyzwyczajenia , inni...bo szkoda wyrzucać białka jaj.
Kwiaty podlewane zasłaniają okna , działki brak(rośliny dobrze rosną na białkach) , a więc taki-białkowy , jak u nas , zawsze jest na dyżurze.
Dużą patelnię , najlepiej emaliowaną(tylko takich naczyń używamy w naszej kuchni-Olkusz)podgrzewamy wraz z tłuszczem.
Kładziemy kromki optymalnego pieczywa i delikatnie przypiekamy.
Odstawiamy z palnika i po odwróceniu chlebka kładziemy na każdym jedno , lub dwa żółtka. Nakłuwamy , aby się dobrze rozlało nam kromce. Ostatnio dodaję plasterek wiejskiej kiełbasy.
Przyprawy w/g uznania.
Z powrotem na patelnie i zapiekamy do momentu ścięcia się żółtek i chrupiącego podkładu.
Po wyłączeniu odczekajmy nieco , aby cały tłuszcz wsiąkł w grzankę.
Do roboty zatem...
Jeśli nie pożałujemy tłuszczu , obiadek dopiero wieczorem...